gombok

2010. október 6., szerda

Pólóra vasalható transzferpapír használata

Amikor pólóra akartam vasalni mintát, nem találtam sehol használati útmutatót. Vettem világos és sötét pólóra matricát AVERY márkájut, ennél aztán volt leírás, igaz különbözött a magyar az angoltól, és persze angol nyelvű volt a helyes... Lehet kapni Média Markt-ban, Saturnban, de az ott dolgozóknak fogalmuk sincs hogyan kell használni és mi a különbség egyes fajták közt. Most leírom én hogyan csinálom.

Kezdjük a világos pólókkal. Az erre vasalható papírra kinyomtatod a mintát. Fontos hogy a nyomtatásnál válaszd ki a "pólósablon"-t a papír fajtánál, mert ezáltal automatikusan tükröződni fog a minta. Ha nincs ilyen beállítási lehetőség, akkor tükrözd te és úgy nyomtasd ki. Mindig nyomtass egy próbát sima papírra, ekkor megnézheted, hogy a színek megfelelőek -e. Ha kész a matrica nyomtatása, vágd körbe a felvasalandó mintát. Helyezd a póló színoldalára a matricát a NYOMTATOTT felével a póló felé, majd gőz nélkül 2-es fokozaton kb 15-20 másodpercig érje a hő az egész matricát, közepes erővel nyomd, mintha a varrásszélességet vasalnád szét. Várj amíg kicsit kihűl, és óvatosan, lassan távolítsd el a matrica papírját, és kész is. Ha nehéz eltávolítani a papírt akkor kell még neki egy kis vasalás. De ne vasald túl, mert akkor is nehéz leszedni a papírt.
Fontos, hogy NE vasalódeszkán vasaljuk, mert a széle csúnya lesz. Egy kemény felületre tegyél egy konyharuhát vagy kispárnahuzatot, és ott végezd a felvasalást. Ez a matrica "átlátszó" vagyis ha erőteljes a pólóanyag színe, akkor nem lesz jól látható a minta, ezért ajánlott világos-fehér anyagra.

Van sötét anyagra vasalható matrica is. Ez másképpen működik. Tükrözés nélkül nyomtasd ki a kívánt mintát. Vágd körbe, majd óvatosan szedd le a hátoldaláról a papírt (egy gombostű segítségével könnyebb). Így marad a vékony hártya szerű fehér matrica az egyik felén a nyomtatással. Most a póló színoldalára tedd rá a matricát a nyomtatott mintával FELFELÉ, vagyis a fehér oldalával a pólóra! Helyezz rá zsírpapírt, gőz nélkül 3-as fokozaton kb 20 másodpercig vasald. Miután kihűlt, óvatosan vedd le a zsírpapírt, de ez már magától is jön lefelé, ahogy hűl. Ha a mintán a nyomtatási festéket nem tudod lekaparni (azért óvatosan teszteld), akkor megfelelő volt az időtartam, ha picit kopik (mint a kaparós sorsjegy) akkor kevés volt az idő, vasald még papíron keresztül.
Ajánlott, hogy mosd ki legalább egyszer az anyagot mielőtt rávasalsz, ezáltal jobban rátapad a matrica. Fontos, hogy a vasalást követően 24 órán belül ne mosd ki és ne viseld.
Pár alkalom után biztosan ráérzel a dologra, mit hogyan csinálj.
Remélem segítettem ezzel a kis ismertetővel. Ha kérdésetek lenne, írjatok!

11 megjegyzés:

  1. Szia! Köszi a részletes leírást, jól jött. Nekem lenne kérdésem is. Épp mostanában gondolkodom ennek a használatán. Ugyan még nem volt a kezemben a papír, de már azon jár az eszem, hogy vajon, ha én csak 1-1 apró mintát szeretnék egyszerre kinyomtatni, kivágni, utána fel tudom használni az A4 papír (?) többi, üres részét? A lukkal együtt be tudom rakni majd a nyomtatóba? Te hogy csinálod? Nálad is apró minták vannak, talán Te sem nyomtatsz tele egy lapot egyszerre.

    VálaszTörlés
  2. Én úgy használom, hogy az A4-es papírt négy részre, azaz A6 méretre vágom. A képszerkesztőben ezután A6-os alapra helyezem a mintákat (105mmX148mm), majd nyomtatásnál is beállítom a papírméretet A6-ra. esetleg kipróbálhatod az A7-es méretet is (105x74mm). Lukakkal nem ajánlott nyomtatni, beleakadhat a patron a szélekbe. Remélem hasznos az infó!

    VálaszTörlés
  3. Jó tipp, köszönöm szépen! Teljesen igazad van, de bevallom, nekem eszembe sem jutott ez a megoldás. :-)

    VálaszTörlés
  4. Szia, hagy kérdezzem meg, sima egyszerű tintával csinálod, vagy azis valami speciális a nyomtatóba?

    VálaszTörlés
  5. Sima egyszerű tintával, ami a nyomtató patronban van.

    VálaszTörlés
  6. szia :)
    Az lenne a kérdésem, hogy hol lehet a legolcsóbban transzfer papírt venni? ( mert ugyebár csak azzal a fajta papírral lehetséges a pólóra vasalás, ha jól tudom)

    VálaszTörlés
  7. Hát ezt nem tudom, ezeknek az ára (mint minden másnak) változó. És nem is biztos, hogy a legolcsóbb márkát kell megvenni. Keress rá a neten, hol mennyiért árulnak ilyet...

    VálaszTörlés
  8. Milyen képszerkesztőt használsz?

    VálaszTörlés
  9. Szia! Transzfer oldat nem kell hozzá?

    VálaszTörlés