gombok

2011. június 21., kedd

Varrás ikertűvel

Az elején még úgy indult ez a bejegyzés, hogy én kérnék segítséget a beállításhoz, de végül megoldódott a problémám. Mégis írok róla, hátha segítek valakinek ezzel a kis leírással és képekkel.
Akik varrnak, biztosan hallottak már az ikertűről, és sokan gondolom használtátok is. Én is varrtam már vele, de ezzel a varrógéppel még nem használtam ikertűt. Nekem két féle van itthon: Twin stretch 75/4 ami rugalmas anyagokhoz ajánlott (gömbölyű hegyű), a két tű között 4 mm a távolság, a tűk pedig a 75-ös vékonyságú normál tűnek megfelelőek. A másik a 70/2 ennél 2 mm a távolság a két tű között, a tűk pedig 70-es vékonyságúak, de nem stretch tűk! Na itt kezdődött az én problémám. Mert 2mm-es távolságban nem találtam stretch ikertűt.

A 75/4-es ikertűvel már sokszor varrtam, de most kipróbáltam a trevira cérnát alsó szálnak, hogy még rugalmasabb legyen a varrat, így még jobban hasonlít a fedőző által készített varrathoz. Nem is volt semmi gond, nagyon szép lett. 

A 70/2-es ikertű használatakor már nem volt ilyen könnyű dolgom. Szövetek esetében szépen varrt, de a rugalmas anyagot már nem igazán. Két napig  próbálgattam, hogy megtaláljam a megfelelő beállítást. Akármit csináltam, kihagyta az öltést. Már majdnem feladtam, de végül sikerült. 


1: ez történt az alap beállításokkal való varrás esetén (ami a 75/4-es ikertűnél teljesen jó volt)
2-3-4: itt próbálgattam a talpnyomás állítást, a szálfeszesség szabályozását, és a tűk helyzetét
5: a végeredmény (már itt is trevira alsó szállal) talpnyomás 2-es fokozat (nálam 0-3 van) a szálfeszesség 4-es (0-9), és a legfontosabb: a tű helyzetét teljesen balra kellett állítani! A cikkcakk varrótalp pont olyan széles, hogy a 70/2-es ikertűk pont elférnek (de ezt próbáljátok ki kézi tekeréssel a saját gépeteken, mielőtt rátapostok a pedálra). 

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm! Remélem hasznos lesz a bejegyzés másnak is!

    VálaszTörlés
  2. Örülök,hogy sikerült megoldanod!
    Itt találhatsz egy ikertűt,ez 75-s vastagságú és 2,5 a távolság.
    http://www.varrovilag.hu/schmetz-sztreccs-ikertu-2-1808

    VálaszTörlés